Teori: vansinne blir normalt.

Hur du förändrar det politiska debattklimatet: gör folk vana vid en idé genom att ge dem det mest vansinniga lösningen hela tiden. Det kallas för att utnyttja  ”Overton window”, ett politiskt teorem som lanserades dels av Joseph Overton, dels förfinades av en man som heter Joseph Lehman.

Enkelt uttryckt går en del av teorin ut på att den som vill låta det normala i det politiska debatten ta sig åt det ena radikala hållet, ska prata mycket om det helt extrema. Genom att göra detta ofta, drar sig det politiska normala fönstret mot det hållet och du kan genomföra idéer som tidigare ansetts onormala och kanske oacceptabla. Se bifogad video nedan (på engelska) för en bättre förklaring.

Det är viktigt att påpeka att ”Overton Window” kritiseras av vissa forskare inom politik och psykologi. Det anses av många vara delvis alldeles för  förenklat och inte motsvara verkligheten. Begreppet försvaras också ofta av de konservativa inom till exempel amerikansk politik. Det finns också frågor om det så kallade ”acceptable fönstret” verkligen flyttas av medveten politisk påverkan eller om det sker av större förändringar i debatt- och samhälleligt klimat.

Begreppet förklarat av ”the Politico” (återigen på engelska)

4 reaktioner till “Teori: vansinne blir normalt.

 1. Det var en ny term för mig. Har sparat videon till senare tillfälle för att kunna sätta mig in i det bättre. Ser du att det är något som finns i vårt klimat inför det stundande valet?

  Gillad av 1 person

  1. Det du för tio år sedan ansåg vara otänkbart, kan idag vara det. För oss som är lite äldre har dragningen skett över tid åt olika håll i olika frågor. Att vi idag ens diskuterar om nazister har rätt att uttrycka sig och demonstrera är något som för 50 år sedan var totalt otänkbart. Vad är det för tankegångar som gör det mer acceppterbart idag? SD:s retorik kanske?

   Gilla

  1. Det är ju i stora delar ett begrepp från den amerikanska politiska sfären, men användbart även här i Europa. Tror vi får höra mer om det i framtiden, oavsett om det är vetenskapligt ok eller inte.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s