Alla är annorlunda.

Annorlunda är ett konstigt ord, på flera vis. Det är för det första ett gammalt ord eftersom samhällets behov av att kunna definiera det annorlunda alltid har varit grundläggande. För det andra är det ett ord där perspektivet är helt avgörande. För utan ett gemensamt perspektiv mellan de som samtalar, faller betydelsen direkt. Och för det tredje, ordet är märkligt när det förutsätter att vi verkligen kan definiera det annorlunda. Märkligt, mest eftersom vi alla är olika.

Insta-Vackra-AnnorlundaEnkelt uttryckt har kommunikation i allmänhet och ett språk i synnerhet bland annat två huvudsakliga sociala funktioner; det är dels att definiera den egna gruppens gemensamma normer, metoder, kultur med mera, dels att definiera gränsen mellan den egna gruppen och alla andra (oavsett gruppens storlek). Det är därför det är viktigt med till exempel sociolekter*, som enkelt kan uttryckas som en yrkesgrupp språk eller ”dialekt”. Alltså är ett ord som annorlunda viktigt. Men egentligen är de flesta saker vi sätter ordet ”annorlunda” på inte mer olikt än annat. Det är som sagt perspektivet som avgör det. Om majoriteten av människorna skulle ha Downs syndrom, skulle vi som kallar oss ”vanliga” istället vara de annorlunda, eller hur? Samma sak med människor från andra länder, med annan religion eller hudfärg. Att se bortom det som begränsar eller det som är din mentala ”gräns” gör att du inte längre betraktar annat som just annorlunda.

En annorlunda diagnos
Jag har en son som har autism. Ditt (om du inte har autism) behov att kunna definiera vad du ser när du skulle träffa honom gör att ordet annorlunda kanske dyker upp. Men om du kan ta dig förbi dina fördomar? Och se människan? Se att hans grundläggande behov är exakt samma som dina – är han annorlunda då?
Det mest intressanta med detta perspektiv är att det finns ungefär 50 olika ”markörer” som en psykiatriker går igenom när hen ska fastställa om det handlar om autism eller inte. Och någonstans vid 32 av dessa markörer uppfyllda går gränsen. Fast gränsen är diffus eftersom det är en läkares sammantagna diagnos som avgör, inte siffror eller markörer.
Och nu kommer det intressanta: vi har ALLA ett visst antal av dessa markörer, dessa beteenden och metoder, som kan definiera autism. De flesta av oss har dock inte så många. Men, vem är egentligen annorlunda då?

Lika är olika
När du sitter ner och pratar förtroligt med en människa, upptäcker du att det alltid finns vissa likheter, men samtidigt alltid olikheter. Att lära känna en annan människa är att resa i en annorlunda rymd. Och som alltid, ju färre fördomar eller förutfattade meningar du har om den andre, ju lättare är det att höra och verkligen förstå. Vi tror ju att vi oftast kan klumpa ihop oss, men att just upptäcka andra på djupet är att upptäcka att vi alla är annorlunda. Att vi alla har något som skiljer oss åt. Och det trots att vi kanske tillhör samma sociala grupp, kultur eller språkgrupp. På ett slags vis är alla annorlunda, även om vi ofta försöker dölja detta.

För mig personligen är det viktigt att komma ihåg att annorlunda alltid handlar om perspektiv, inte en empiriskt fastställd sanning. Mer åsikt en fakta alltså.
Så hur definierar du egentligen annorlunda?

Annorlunda. Idag med betydelsen på annat sätt (adverb) eller avvikande från det vanliga (adjektiv). Gammalt ord, med rötter hela vägen tillbaka till sanskrit och indoeuropeiska. Detta sammansatta ord är fornnordiskt och finns även i de andra nordiska språken. Det består av delarna annan- (annor är bara en äldre form av det ordet) och -lunda, med betydelserna den ena av två och sätt, sinnelag eller sinne. Enkelt uttryckt betydde ordet på fornsvenska helt enkelt en annans sätt eller en annans sinne.

*Sociolekt. Språkbruket hos en socialt avgränsad grupp (SAOL).

5 reaktioner till “Alla är annorlunda.

  1. Annorlunda – ett ord som jag sällan använder. Precis som ordet fel eller misstag. Allt vi gör i livet är för mig erfarenheter. Och annorlunda är bara ett sätt att vara på som jag inte är bekant med ännu.
    Härlig reflektion du gjort ❤

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s