Ordens rätta bakgrund

Ord, ord, ord. De är spännande och ibland lätt mystiska. Etymologi heter läran om ordens härkomst. Den som berättar att orden på persiska för kung leder till dagens ord shah, men även till ordet schack. Samma lära berättar att almanacka har ett arabisk ursprung, att ordet oxymoron (sammansatt ord av motsägande delar) kommer från grekiskan och egentligen betyder ”skarp-slö” och att engelskans thunder kommer från fornnordiskans þordyn (jmf med danskans ord för åska torden).

Men. Med det sagt finns det idag alldeles för många som tror saker om ords härkomst utan att korrekt tagit reda på fakta. Kunskap hämtad från ovetenskap och myter – blueääh. Så här delar jag ett gäng axiomer (canons på engelska) som berättar hur du som ger dig ut på etymologisk äventyrsresa kan förhålla dig till orden. Håll till godo.

De sju grundreglerna för etymologi
1. Innan du försöker att etymologiskt förklara ett ord, ta reda på första förekomst av ordet – håll reda på ordets kronologi.

2. Beakta historia och geografi; låneord beror på fysisk eller annan reell kontakt.

3. Observera fonetikens lagar, i synnerhet de som reglerar konsonanternas ömsesidiga relation mellan indoeuropeiska språk, samtidigt som du jämför vokalljud.

4. Hela ordet (inte bara del av) måste kunna förklaras, när förändring i del av ord sker iaktta detta med skepsis avseende tillämpning av de fonetiska lagarna

5. Rena likheter i ordform och allmän koppling i mening mellan språk som annars har olika fonetiska regler eller ingen vanligt förekommande koppling är vanligtvis endast en chimär. Dessa pseudo-etymologiska kopplingar bör inte beaktas.

6. När ord på två olika språk är mer lika än de vanliga fonetiska reglerna tillåter, är det mycket sannolikt att ett av språket lånat in ordet från det andra. Ord på olika språk, fast med samma ursprung är oftast inte helt lika.

7. Det är oftast meningslöst att etymologiskt förklara ett ord, om förklaringen inte också kan inbegripa det härledda ordets andra former (även på andra språk).

Dessa sju axiomer är vetenskapligt etablerade. Och förklarade på utmärkta sajten Online Etymology Dictionary, på en bloggsida där. Den dag du vill ha ett engelskt ord förklarat för dig är denna sida utmärkt. Good word-hunting!

5 reaktioner till “Ordens rätta bakgrund

  1. Oj oj oj! Klart att det är en vetenskap det här, det har jag förstått. Men tycker ändå att det är himla spännande att diskutera ords härkomst. I stunden man ser orden alltså.

    Gilla

  2. Och nu undrar jag… vad betyder ditt B O M som står sist i punkterna 1, 2 och 5 respektive? Hemligt kodspråk enkom för grammatiskt välbevandrade människor (därmed exkluderar jag mig själv, gladeligen)?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s